Яблуні
Одна з найпоширеніших садових культур України - яблуня
Яблуня – одна із найцінніших і найулюбленіших плодових культур України. За статистикою, саме яблуні – перші дерева, які висаджують у себе в саду садівники-початківці.
Яблуні та їх плоди мають безліч цінних господарських та біологічних властивостей:
• висока продуктивність дерев;
• стійкість до холодних температур;
• різні терміни дозрівання;
• можливість зберігати плоди протягом тривалого часу;
• універсальність застосування.
Яблуня вважається зимостійкою культурою, дерева здатні витримувати морози до -40 градусів. Стан дерев та їх врожайність в багатьох випадках залежить від освітленості ділянки, на якій вони розташовані. Також на вибір саджанців яблуні впливає і склад ґрунту.
При закладці саду рекомендовано купити саджанці яблуні в такому співвідношенні:
• 10% на яблуні літніх сортів;
• 30% на осінні сорти;
• 60% на зимові.
Висаджувати яблуні слід групами, відповідно до сортів. При такому розташуванні зручно проводити обробку дерев та збирати врожай.
За терміном дозрівання яблуні поділяються на:
• літні, починають плодоносити в липні-серпні, яблука зберігаються близько тижня;
• осінні, дають плоди в серпні-вересні, врожай можна зберігати декілька місяців;
• зимові, достигають наприкінці вересня, під час настання перших морозів. Плоди зимових сортів зберігаються до півроку.
Поживна цінність яблук
Яблука сприяють профілактиці багатьох хвороб, в тому числі й застудних, мають лікувальні властивості: знижують рівень холестерину в крові, зменшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Висока цінність плодів обумовлена наявністю в них великої кількості необхідних для людини речовин – цукру, органічних кислот та вітамінів. У залежності від сорту, їх співвідношення може значно відрізнятися.
Яблуневі дерева використовують не лише для отримання врожаю, а й у якості декоративних рослин. Наприклад, сорт Райська Яблуня відрізняється червоним листям і може стати окрасою будь-якого саду.