Аґрус
Поширеність аґрусу в Україні
Аґрус є одним із найпоширеніших плодових кущів на Україні. Багаторічна рослина, протягом тривалого часу здатна утворювати молоді пагони. Ягоди можна вживати свіжими, або використовувати для приготування варення, компоту, вина. Цінний медонос – один із ранньоквітучих плодових кущів.
Більшість сортів мають сильну кореневу систему, що дозволяє рослинам переносити найбільш посушливі літа майже без наслідків. Кущ добуває значну кількість вологи з глибини, що дозволяє йому не виснажувати ґрунт навколо себе. Переносить також заморозки до -25 градусів.
Саджанці аґрусу розміщують на відстані 60-70 см один від одного і не менш як 1-2 метри між рядками. Кущ утворює колючі пагони до 1м висотою. Ягоди починають достигати в середині липня. Завдяки міцній шкірочці вони не мнуться при зборі врожаю, не пошкоджуються під час транспортування.
Аґрус – теплолюбива культура, потребує ґрунту, добре забезпеченого вологою, але невибаглива до його характеристик. Саджанці аґрусу Легінь, Інвікта, Мукурінес, Хіннонмакі Ред, Неслухівський, Білий Тріумф приносять гарний урожай протягом 20 років. Збирати врожай легко, оскільки цим сортам притаманна велика кількість ягід та в деяких сортах відсутність шипів.
Вітамінна підтримка організму
Аґрус має цінні вітамінні та мінеральні запаси. До складу ягід входять: вітаміни А, групи В, С, РР, Е, а також мікроелементи: кальцій, калій, магній, цинк, залізо та інші.
Багатий мінеральний склад ягоди сприяє покращенню кровообігу та обмінних процесів у організмі, збільшенню м’язової маси та укріпленню нервової системи. Завдяки вітамінам групи А, В відновлюються пошкоджені кровоносні судини, збільшується їх еластичність, підвищується рівень гемоглобіну.
Купити саджанці аґрусу можна, ознайомившись із характеристиками сортів.