Горіхи/Фундуки
Особливості вирощування горіху
Грецький горіх – широко розповсюджена культура, часто зустрічається на садових ділянках. Дерево сягає до 25 м у висоту, має розлогу крону діаметром до 20 м. Сорти грецького горіху стійкі до низьких температур, ураження шкідниками та вірусними хворобами. Вони відрізняються високою врожайністю та гарними смаковими якостями.
- Для вирощування саджанців горіху придатний будь-який ґрунт, проте необхідна добре освітлена ділянка.
- Цвітіння відбувається в травні, плодоношення – в кінці вересня і на початку жовтня.
- Перший врожай можна збирати на 2-3 рік після висадки. Дерево відрізняється довговічністю, його середня тривалість життя складає 60 років. За цей час можна зібрати близько 70 тонн горіхів.
Серед садоводів найбільшою популярністю користуються два сорти: саджанці горіха Ідеал та саджанці Кочерженко. Перший відрізняється здатністю витримувати температури до -35 градусів, другий – рекордно великими ядрами (до 20 г не враховуючи шкаралупи). Горіх має надзвичайно сильну й розгалужену кореневу систему, а тому захистить верхній шар ґрунту від вивітрювання.
Корисні властивості горіху
Грецький горіх здавна вважається «деревом життя», оскільки здатний відновлювати сили та лікувати. В чому ж полягають його цілющі властивості? Переваг безліч:
- профілактика серцево-судинних захворювань та ожиріння;
- наявність унікальної групи антиоксидантів;
- джерело кальцію, фосфору та калію – речовин, що необхідні для здоров’я кісток;
- значна кількість йоду запобігає захворюванням щитоподібної залози;
- джерело білку і клітковини, широко застосовуються при дієтичному харчуванні;
- масло горіха містить корисні жирні кислоти, застосовується в кулінарії.
Купляти саджанці горіху можна без вагань, їх плоди стануть цінним доповненням до щоденного раціону.